Fibră sintetică

Fibră sintetică - poliestera

Pe măsură ce industria textilă valorifică noile tehnologii, producția de îmbrăcăminte introduce din ce în ce mai multe fibre sintetice. Poliesterul este cel mai frecvent dintre acestea. Iată o prezentare rapidă a sinteticelor utilizate cel mai frecvent.

Elastan

Elastan

Elastanul este o țesătură elastică care se numește mai frecvent spandex sau lycra. (Spandex este orice material elastic care are elastic). Acesta este un material din poliuretan cunoscut pentru capacitățile sale de absorbție a umidității și de reținere a căldurii.

Nu este surprinzător că acestea sunt lucrurile din care sunt confecționate multe haine de antrenament sportiv. Elastanul se găsește și în lenjerie de corp, șosete și sutiene sport. Interesant, actorii poartă uneori costume din elastan care captează mișcarea care se potrivesc cu formele atunci când filmează scene care încorporează imagini 3D.

Elastanul este realizat în întregime din materiale sintetice. Cu toate acestea, există amestecuri de elastan care au uneori fibre naturale țesute în ele, cum ar fi bumbacul.

Poliester

Poliester

Mulți dintre noi asociază poliesterul cu tendințele retro ale modei. Acest termen se referă pur și simplu la orice material textil fabricat din fire de poliester. Țesătura din poliester este de fapt o versiune scurtată a unui termen științific lung, tereftalatul de polietilenă (PET).

Acest polimer artificial provine din etilenglicol și acid tereftalic. Când amesteci cei doi compuși, ajungi la un fel de plastic.

Poliesterul nu se va întinde, nu se șifonează și nu intră la apă, așa că își păstrează bine forma. Este durabil, ușor și necesită întreținere redusă. În plus, poliesterul este cunoscut pentru versatilitatea sa; o varietate de obiecte de îmbrăcăminte are un anumit procent de poliester. Acest material vine în forme țesute și tricotate.

Capacitățile sale de uscare rapidă îl fac deosebit de potrivit pentru purtarea în aer liber.

Câteva avertismente despre poliester: această țesătură extrem de inflamabilă nu este ceva ce doriți să purtați dacă veți fi în jurul unei flăcări deschise. Poliesterul nu este preferatul persoanelor care preferă materialele naturale sau care doresc să minimizeze amprenta de carbon, deoarece nu este cel mai bun pentru mediu.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că, atunci când sticlele de plastic sunt reciclate, acestea sunt adesea reutilizate în poliester.

Rayon

Rayon

Acest material este adesea trecut cu vederea și înțeles greșit. Acest lucru se datorează probabil, cel puțin parțial, versatilității sale. Poate fi adaptat, pentru a semăna cu o serie de alte țesături – lână, mătase și bumbac, pentru a numi doar câteva.

Acest material textil provine din materiale naturale, în principal fibre de celuloză găsite în pasta de lemn. Cu toate acestea, deoarece are nevoie de substanțe chimice pentru a fi transformată într-o țesătură, este considerată sintetică. Cea mai comună varietate de țesături din raion se numește vâscoză.

Similar cu bumbacul, este o componentă frecventă a îmbrăcămintei sport, deoarece este ușoară și respirabilă. Lenjeria intimă, bluzele și rochiile sunt, de asemenea, făcute din vâscoză în multe cazuri. Materialul moale absoarbe bine umezeala. Alte tipuri de rayon includ tipurile de rayon lyocell și modal.

Această țesătură are și dezavantajele sale. Nu este deosebit de durabil, așa că spălarea la mașină o poate afecta. Instrucțiunile de îngrijire depind oarecum de materialul cu care este amestecat, așa că verificați cu atenție etichetele. În caz că vă îndoiți sau dacă nu se indică altfel, se recomandă spălarea manuală.

Nailon

Nailon

Nailonul este un material potențial dens, pe bază de polimeri, folosit în orice, de la ciorapi la umbrele. În fabricarea textilelor, este adesea combinat cu alți compuși pentru a obține consistențe variate, ceea ce îl face atât de versatil. Nailonul a fost introdus în anii 30 ca alternativă la mătase.

A fost fabricat în principal pentru a face corturi și parașute pentru forțele armate din cel de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, este un ingredient comun în costume de baie, pantaloni de sport, pantaloni de yoga și altele asemenea. Este ușor și relativ rezistent la căldură și frig, deși se poate topi atunci când este expus la temperaturi extrem de ridicate.

Alte dezavantaje ale nailonului: este inflamabil și nu absoarbe apa. Dar când vine vorba de îmbrăcăminte sport și alte tipuri de îmbrăcăminte, este o alegere excelentă, deoarece este ușor de spălat și uscat, ceea ce îl face să fie ușor de întreținut.

Acryl

acryl

Ca multe materiale sintetice, acrylul este derivat din combustibili fosili. Fibrele sintetice provin din fire de plastic, deși materialul nu se simte ca plasticul. Fibrele acrilice trebuie spălate, uscate și tăiate înainte de a putea fi transformate în fir.

Ele sunt de obicei combinate cu alte tipuri de materiale pentru a crea un amestec textil. Această combinație poate reduce costul materialului, deoarece multe fibre naturale sunt mai scumpe de sine stătător, decât atunci când sunt combinate cu un material sintetic mai ieftin.

Amestecarea acrylului cu alte materiale îl poate face, de asemenea, mai puțin inflamabil. Dacă acrylul se aprinde, stingerea focului poate fi extrem de dificilă.

Acrylul arată și se simte, ca lâna. Este moale, ușor și păstrează bine căldura. Acrylul este țesut frecvent în lână sau cașmir. Prin urmare, se găsește adesea în șosete, pulovere, pălării și suluri de tricotat.

La fel ca nylonul și poliesterul, acrylul respinge apa, făcându-l un material bun de purtat, în exterior. Această proprietate face ca materialul să fie mai predispus la agățarea statică. De asemenea, poate menține bacterii care cauzează mirosuri.

Bumbac

BumbacȚesătura de bumbac este una dintre cele mai vechi țesături din jurul nostru. Acest material natural provine din culturile de bumbac cultivate în întreaga lume. Din păcate, utilizarea bumbacului în industria textilă este în scădere, deoarece materialele sintetice ocupă o cotă tot mai mare de piață. Bumbacul este relativ ieftin, dar este predispus la micșorare, atunci când este spălat.

Inul

Inul

La fel ca bumbacul, inul provine din fibre naturale. Este o țesătură ușoară, respirabilă. Țesătura de in provine din planta de in, care are un timp mai mare până la recoltare, decât bumbacul. Fibrele trebuie păstrate pentru perioade lungi de timp pentru a le înmuia.

În timp ce inul are multe în comun cu bumbacul, nu este la fel de elastic. Dar este mai durabil. Fibrele sale au o textură oarecum aspră datorită faptului că provin din in. La fel ca bumbacul, inul este foarte absorbant. Ambele țesături sunt predispuse la șifonare.

Fibrele goale de in fac ca materialul să fie ideal pentru a fi răcoros în timpul verii. Dacă purtați in în timpul lunilor reci de iarnă, probabil că veți dori să adăugați mai multe straturi, pentru a menține căldura.

Lână

LănăȚesătura de lână este un alt material natural care este un material textil ușor disponibil, deși un procent relativ mic de articole de îmbrăcăminte sunt realizate din aceasta. Majoritatea oamenilor asociază lâna cu puloverele, iar acest material este cu siguranță mai răspândit în zonele climatice mai reci.

Mătase

Mătase

Un material popular și de ultimă generație, mătasea este o fibră naturală care există încă din cele mai vechi timpuri.

Deși este un material costisitor folosit pentru a confecționa haine de calitate, originile sale sunt surprinzător de umile. Materialul este de fapt derivat din firul produs de viermii de mătase.

Producția de mătase este o industrie foarte profitabilă, așa că, deși există o cerere mai mică pentru alte materiale naturale, aceasta își va păstra probabil popularitatea.

Vascoza

VascozaCând acest material a ajuns pentru prima dată pe scena țesăturilor, era extras din plante precum bambusul. Era zdrobit și tăiat în același mod în care este produs poliesterul. Vâscoza este cel mai frecvent tip de fibră de celuloză. Oferă o senzație de mătase.

Satin

Satin

Țesătura din satin are o istorie lungă, fiind asociată cu luxul și își are rădăcinile din cele mai vechi timpuri. Este folosit pentru o varietate de îmbrăcăminte și accesorii, cum ar fi o rochie de mireasă sau o rochie de seară, precum și lenjerie și genți.

Țesătura din satin este formată din patru fire peste și un fir sub, care creează un efect de lejeritate. Majoritatea celorlalte materiale au un fir cusut peste fiecare fir aflat dedesubt. Acest material neted există în mai multe tipuri.

Satinul are o nevoie mai mare de întreținere decât satenul și nu este la fel de versatil. În multe cazuri, nu poate fi vopsit sau imprimat. Nu este întotdeauna lavabil la mașină. În schimb, necesită curățare chimică sau spălare manuală.

 

 

 

 

  • Antic. Aceasta este o țesătură grea cunoscută pentru luciul său tern.
  • Baronet. Acesta ocupă locul unu în ceea ce privește cel mai strălucitor satin. Folosit frecvent în scopuri decorative, vine de obicei în culori strălucitoare.
  • Charmeuse. Aceasta este o țesătură care se lipește de corp, și este deosebit de strălucitoare pe o parte, dar mată pe cealaltă. Aceasta este o țesătură populară în confecții, la fabricarea rochiilor.
  • Crêpe. Aceasta este o altă țesătură elegantă, care este și reversibilă, așa că puteți alege să afișați fie o țesătură netedă, satinată, fie o țesătură creponată.
  • Duchess. Acest satin are un luciu tern, dar rigiditatea îi permite să-și mențină bine forma. Este folosit în mod obișnuit pentru îmbrăcămintea de mireasă.
  • Lucent. Acesta este de fapt un material de satin care strălucește frumos.
  • Mesalina. Mesalina este moale și ușoară. Folosită mai ales pentru rochii, este realizată din mătase sau rayon.
  • Monroe. Această țesătură are o față satinată și are o greutate medie. Deoarece este un material țesut strâns, menține bine căldura, așa că este ideal de purtat când vremea devine puțin rece.
  • Panne. Panne este încălzit sub presiune pentru a-i oferi un luciu fin. Panne este de obicei folosit pentru îmbrăcămintea de seară.
  • Slipper. Slipper are o suprafață mată și este ușor.

Organza

Organza

Organza este un alt material simplu, realizat fie din mătase, fie din fibre sintetice. În timp ce materialele sintetice sunt mai durabile, organza sub orice formă este delicată și, prin urmare, susceptibilă la uzură și rupere. Țesătura are niște găuri mici în ea, care reprezintă spațiile minuscule dintre firele de bătătură și urzeală.

Interesant este că numărul de găuri pe inch reflectă calitatea organzei. Cu aspectul său strălucitor și translucid, nu este de mirare că acest material este deosebit de popular pentru ținutele de seară și rochiile de mireasă.